De Strijder, het Kind en de Vogel

Stephan Muis vraagt ons per email of we willen deelnemen aan een kunstmanifestatie in Fort Pampus, een idee om een kunststem te laten horen tegen de bezuinigingen in de cultuursector op een positieve manier. Het klinkt interessant, dus we gaan op een woensdag naar Fort Pampus en zijn meteen overtuigd. Wat een prachtige locatie is dit, een gigantische inspiratiebron. Zwaluwen zijn de echte bewoners van het eiland voor de kust van Muiden, mensen mogen er ook vertoeven. Na enige zoeken vinden we een prachtige gang, ruimte 41, om een lichtobject te maken. We hebben meteen overeenstemming over het idee.

Als ons gevraagd wordt naar de naam van het lichtobject komt na enig brainstormen De Strijder, het Kind en de Vogel vast te staan. En dit is de tekst die het idee achter deze installatie vertelt:
"Steeds weer herinneren de strijder, het kind en de vogel in een vaste volgorde aan wat werkelijk belangrijk is. De Nederlandse vlag, het symbool van deze drie, hangt fragiel in het kolossale bolwerk Pampus, toen gebouwd om onze vrijheid te bewaken, nu bestaand om ons te herinneren aan onze kwetsbaarheid. Levendig en beweeglijk, reagerend op veranderingen, vertelt dit lichtobject over de belangrijkste waarden die we al eeuwen koesteren."

Na het wikkelen van veertjes, 1000 uit 0.15 mm dun messing draad, 1200 uit aluminium en 1200 uit verenstaal en het solderen van 1200 weerstandjes en 600 leds is het basismateriaal klaar sinds vandaag. Nu nog het ophangsysteem maken. In het fort mag niets aan de muren bevestigd worden. We hebben bedacht om aan beide kanten van de gang een metalen boog te maken, die met 11 staaldraden gespannen wordt van de ene naar de andere kant, 7 meter lang. Deze staaldraden zijn dan meteen de stroomvoorziening voor de leds. Janpaul wil de bogen van ronde buis maken, ik vind dat niet mooi, wil liever platte staf gebruiken. Maar dat gaat mogelijk torderen. We hebben nog niet de uiteindelijke oplossing gevonden, dit benauwd ons wel, volgende week dinsdag moeten we al gaan ophangen. Een beetje groot wordt het wel....

28 August 2011
uploads/images/P1010744.jpg
eerste probeersel is al indrukwekkend